Nieuws

Integreren of geïntegreerd worden?

Op 1 april 2017 integreerden de Departementen Leefmilieu, Natuur en Energie en Ruimte Vlaanderen tot het Departement Omgeving. Het nieuwe Departement wordt geleid door secretaris-generaal Peter Cabus, de voormalige secretaris-generaal van Ruimte Vlaanderen. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvlieghe wordt de bevoegde minister. Sinds de beklijvende Animal Rights-reportage over het Exportslachthuis Tielt, kijkt niemand er nog van op dat ook de dienst Dierenwelzijn, onder de bevoegdheid van Vlaamse minister Ben Weyts, deel uitmaakt van het nieuwe Departement Omgeving. Een integratie met het thema 'infrastructuur', zoals in het Nederlandse 'Ministerie van Infrastructuur en Milieu', blijkt dan weer een brug te ver.

Een overheid die je beter begrijpt

De Vlaamse Regering keurde op 27 maart 2015 de nota ‘Vlaanderen Radicaal Digitaal’ goed. ‘Een overheid, die je beter begrijpt’, is de rode draad bij de digitalisering van de Vlaamse overheid. De leuze is op twee manieren te lezen: jij begrijpt de overheid beter, én de overheid begrijpt jou beter.

Verslechteringsverbod

Net vóór het in druk gaan van dit TOO-nummer, sprak het Grondwettelijk Hof op 6 oktober 2016 het langverwachte arrest uit over de grondwettigheid van het Omgevingsvergunningsdecreet.

Ceci n'est pas le droit d'environnement

Tijdens de week van 20 juni verschijnt het nummer 2016/2. Voor wie het Nederlandse en Vlaamse omgevingsrecht wil vergelijken, is dit een uitgelezen kans.

Demain

Het nummer 2016/1 van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht en Omgevingsbeleid is verschenen
Lees hier alvast wat er op het menu staat.

Goede voornemens

Net voor kerst verscheen het nummer 2015/4 van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht en Omgevingsbeleid.
Het tijdschrift is ook integraal digitaal consulteerbaar via OmgevingConnect, met inbegrip van de full text van de besproken rechtspraak

Op het menu van TOO 2015/3 - Pas(se)-vite

Tegen het eind van de maand oktober, ontvangen de abonnees van het Tijdschrift voor Omgevingsbeleid in de bus. Op deze website lees je alvast het woord vooraf en vind je de inhoudstafel

ICE: in case of emergency

Het nummer 2015.2 van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht en Omgevingsbeleid is verschenen. Met de recente uitspraak in de Nederlandse klimaatzaak staat het artikel "De klimaatzaak: een moeilijke evenwichtsoefening in rechterlijk activisme?" in het brandpunt van de belangstelling.

Over Fitness Check en Body Mass Index

Het nieuwe nummer 2015/1 van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht en Omgevingsbeleid werd verstuurd naar de abonnees. De abonnees hebben ook toegang tot de digitale versie ervan.

Making the case for the environment

Het nieuwe nummer van TOO, TOO 2014 nr. 4 is verschenen!